Απαλύνοντας την απώλεια εγκυμοσύνης με λόγο και δημιουργία – Εργαστήριο

Οι απώλειες εγκυμοσύνης και η διαχείρισή τους δεν έχουν ακόμα στην κοινωνία μας τον χώρο, την ορατότητα και τον σεβασμό που τους αναλογεί.
Η έκφραση του βιώματος είναι καταλυτικός παράγοντας στην επούλωση ενός τέτοιου πόνου, μια έκφραση που δεν βρίσκει πάντα κατάλληλους αποδέκτες.
Είναι σημαντικό να πούμε την αλήθεια μας και να ακουστούμε χωρίς κριτική, με αποδοχή, με αγάπη.
Και να λάβουμε στήριξη και φροντίδα με βαθιά κατανόηση.
Παράλληλα είναι γεγονός ότι έχουμε ελάχιστα ή καθόλου αναμνηστικά από ένα τέτοιο πένθος. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι χειροπιαστό που να μας συνδέει για πάντα με το μωρό μας.
Στο εργαστήριο αυτό θα προσεγγίσουμε την ανάγκη της έκφρασης μετά από την απώλεια εγκυμοσύνης μέσα από τον λόγο και τη δημιουργία, στοιχεία και τα δύο πολύ ουσιαστικά και βοηθητικά στην πορεία του πένθους.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε γυναίκες με εμπειρίες απώλειας εγκυμοσύνης (αποβολή, θνησιγένεια, διακοπή κύησης, νεογνική απώλεια, υπογονιμότητα κ.οκ.) και θα πραγματοποιηθεί στο Χαλάνδρι στο art studio Irorama, Αριστοτέλους 27 το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 16.00-20.00 το απόγευμα.

Το εργαστήριο αποτελείται από δύο μέρη:
1ο μέρος: Λόγος (16.00-18.00)
Στο πρώτο μέρος θα μιλήσουμε και θα συνδεθούμε μέσω της κοινής μας εμπειρίας, έχοντας τρεις βασικές θεματικές:
-Μοίρασμα ιστοριών
-Τι με βοηθά και τι όχι;
-Πώς να χωρέσουμε την απώλεια / τρόποι διαχείρισης.
Συντονίζει απαλά η Μαρία Στραγαλινού, που έχει βιώσει και η ίδια απώλεια εγκυμοσύνης.

2ο μέρος: Δημιουργία (18.00-20.00)
Στο δεύτερο μέρος θα δημιουργήσουμε ένα δικό μας κρεμαστό, αναμνηστικό του μωρού αυτού και της σχέσης μας μαζί του.
Με μέσο την παλέτα, τα χρώματα, τα πινέλα και το στοιχείο του ξύλου, τα χέρια μας θα γίνουν οι αποδέκτες της ψυχής μας και θα εναποθέσουμε με φροντίδα και με την καθοδήγηση της Ειρήνης Μανουσέλη τα συναισθήματα μας σε ένα αναμνηστικό κόσμημα που θα φιλοτεχνήσουμε εμείς και θα μας συνδέει για πάντα με το μωρό μας!
Δεν απαιτείται προηγούμενη εικαστική γνώση και εμπειρία.

Εισηγήτριες του εργαστηρίου είναι η Μαρία Στραγαλινού, βοηθός μητρότητας περιγεννητικού πένθους, εκπαιδεύτρια πένθους και δημιουργός του Love and Grief, και η Ειρήνη Μανουσέλη, καλλιτέχνης, συντονίστρια ομάδων χειροτεχνίας, εμπνεύστρια και ιδιοκτήτρια του art studio Irorama.

Και λίγα λόγια για τις εισηγήτριες:

H Μαρία Στραγαλινού είναι μητέρα 2 παιδιών, του Χρήστου που γεννήθηκε το 2012, και ενός ακόμη που όμως δεν κράτησε ποτέ στα χέρια της. Η απώλεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της το 2017 λίγο πριν μπει στον 8ο μήνα της κύησης, της έδωσε πολύ πόνο, και παράλληλα άνοιξε νέες πτυχές στη ζωή της: μία από αυτές ήταν να εκπαιδευτεί και να πιστοποιηθεί ως βοηθός μητρότητας τοκετού με ειδίκευση στο περιγεννητικό πένθος (birth and bereavement doula SBD) από τον αμερικάνικο φορέα Stillbirthday, ενώ παράλληλα έχει εκπαιδευτεί ως βοηθός μητρότητας εγκυμοσύνης, τοκετού και λοχείας από τον Ελληνικό Σύλλογο Βοηθών μητρότητας Ελλάδας.
Έτσι γεννήθηκε το 2019 το Love and Grief.
Είναι επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas και expert στην πρώτη ολιστική πλατφόρμα γονεϊκότητας Project Parenting. Το 2022 μετά από την σχετική εκπαίδευση, πιστοποιήθηκε ως Εκπαιδεύτρια πένθους από τον κορυφαίο ειδικό στο πένθος David Kessler.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Love and Grief είναι οι ακόλουθες:
-Συναντήσεις ατομικές και με ζευγάρια
-Στήριξη πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της απώλειας
-Στήριξη στην υπογονιμότητα και στην προωρότητα
-Συμβούλευση στο πως να σταθούμε δίπλα σε κάποιον που πενθεί
-Κύκλοι/ομαδικές συναντήσεις γυναικών και μικτές
-Εργαστήρια περιγεννητικού πένθους
-Ομιλίες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την περιγεννητική απώλεια
-Στήριξη σε εγκυμοσύνη και τοκετό.

H Ειρήνη Μανουσέλη γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή τα όμορφα Χανιά της Κρήτης.
Η ανάγκη της για δημιουργία και έκφραση, ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία!
Οι σπουδές της καθώς και η επαγγελματική της πορεία την οδήγησαν να ακολουθήσει αυτό που το ένστικτό της, την πρόσταξε και να “βουτήξει για τα καλά στον χώρο της τέχνης και της δημιουργίας και να ξεκινήσει να ζωγραφίζει στο γυαλί, ενώ συγχρόνως μεγάλωνε τα δύο της παιδιά!
Ακολούθησαν πολλά σεμινάρια ζωγραφικής στο γυαλί, στην πορσελάνη, στον καμβά, στο fusing glass, προστέθηκαν σε αυτά μαθήματα αγγειοπλαστικής, πολλοί προσωπικοί πειραματισμοί καθώς δύο χρόνια σπουδών Art Therapy!
Στην πορεία και αφού συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις, αποφάσισε πριν 4 χρόνια να ανοίξει το δικό της art studio στο Χαλάνδρι, το Irorama, προκειμένου να επικοινωνεί με τους ανθρώπους μέσω των έργων της!
Στον ίδιο χώρο, οργανώνει workshops και συντονίζει ομάδες χειροτεχνίας, καθώς πιστεύει πολύ στην συλλογική δημιουργία ως απαραίτητο μέσο έκφρασης, έμπνευσης, χαράς, σύνδεσης με τον εαυτό μας και τους γύρω μας!
Η ίδια είναι υποστηρίκτρια του “Handmade living”, καθώς θεωρεί ότι τα χέρια μας, με οδηγό την ψυχή μας, είναι ικανά να δώσουν ζωή στην ύλη, να μας συμφιλιώσουν με την έννοια της υπομονής, να μας τονώσουν την αυτοπεποίθηση και να μας φέρουν κοντά στην αυτάρκεια, αθόρυβα και μαγικά!

Κόστος συμμετοχής: 90 ευρώ

Early bird μέχρι 12 Νοεμβρίου: 75 ευρώ

Θέσεις περιορισμένες – Επικοινωνήστε για κράτηση θέσης και τρόπο εξόφλησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.