Σχετικά με μένα

Είμαι η Μαρία Στραγαλινού και είμαι μητέρα 2 παιδιών, του Χρήστου που γεννήθηκε το 2012, και ενός ακόμη που όμως δεν κράτησα ποτέ στα χέρια μου. Η απώλεια της δεύτερης εγκυμοσύνης μου το 2017, λίγο πριν μπω στον 8ο μήνα της κύησης, μου έδωσε πολύ πόνο, και παράλληλα άνοιξε νέες πτυχές στη ζωή μου: μία από αυτές ήταν να εκπαιδευτώ και να πιστοποιηθώ ως βοηθός μητρότητας με ειδίκευση στο περιγεννητικό πένθος (birth and bereavement doula SBD) από τον αμερικάνικο φορέα Stillbirthday. Είμαι μέλος του Συλλόγου Βοηθών μητρότητας Ελλάδας, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas και expert στην πρώτη πλατφόρμα γονεϊκότητας Project Parenting.
Με το που έχασα το δεύτερο παιδί μου πριν ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη, ένιωσα έντονη τη μοναξιά που βιώνει μια γυναίκα στην περιγεννητική απώλεια, και το πόσο παραγνωρισμένα, μη αποδεκτά είναι τα συναισθήματά της από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Και γι΄αυτό αποφάσισα μετά από την προσωπική μου εμπειρία να αφιερώσω τη ζωή μου στο να στηρίζω τις γυναίκες και τα ζευγάρια που βίωσαν, βιώνουν ή πρόκειται να βιώσουν περιγεννητική απώλεια (αποβολή εμβρύου πρώτου ή δεύτερου τριμήνου, παλίνδρομη κύηση, θνησιγένεια δηλαδή ενδομήτριο θάνατο από την 20η εβδομάδα κύησης και μετά, διακοπή εγκυμοσύνης, θάνατο νεογνού, εμπειρίες υπογονιμότητας και προωρότητας).

Το πένθος και η απώλεια ήταν παρόλα αυτά, θέματα που με άγγιζαν προσωπικά από μικρό παιδί, και έτσι λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του μωρού μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με το πένθος σε ευρύτερο επίπεδο, στηρίζοντας κάθε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο. Έτσι το 2022, μετά από την σχετική εκπαίδευση, πιστοποιήθηκα ως Εκπαιδεύτρια πένθους από τον κορυφαίο ειδικό στην διαχείριση πένθους David Kessler, και έκτοτε στηρίζω ανθρώπους που βιώνουν απώλειες, ή πρόκειται να βιώσουν απώλειες και χρειάζονται στήριξη στο να βρουν την δική τους μοναδική διαδρομή στο πένθος.

Παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρω ως βοηθός περιγεννητικού πένθους και εκπαιδεύτρια πένθους, διατηρώ και το blog «Μαμά προς Μαμά», το οποίο δημιούργησα για να αποτελέσει τον φάρο που θα φωτίζει την προσπάθειά μου να ζήσω μια ζωή που αξίζει, αλλά και για να μοιραστώ μαζί με άλλες γυναίκες τα τόσα κοινά που έχουμε, και να έρθουμε όσο πιο κοντά γίνεται.

Μερικές συνεντεύξεις και άρθρα για μένα:Και παρακάτω η εμφάνισή μου στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στο Mega: